niedziela, 21 lipca 2024r.

Jak tworzyć zdrowe i pożywne koktajle owocowe oraz smoothie?

photo 1595981267035 7b04ca84a82dcropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHw0OHx8cGx1bSUyMGp1aWNlfGVufDF8MHx8fDE2NjQ1NTQ0ODIixlibrb 1.2.1q80w1080

W ludzkiej diecie nie powinno zabraknąć smakołyków. Jednakże, aby zachować zdrowie, warto zastanowić się, jakie frykasy możemy jeść bezkarnie, a co należy wyeliminować. Przyjemność daje czekolada, cukierki, albo soczysty hamburger, czy jednak to jest zdrowe dla organizmu? Odpowiedź jest prosta – od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale warto sięgnąć po alternatywę.

Z pewnością dla utrzymania zdrowia potrzebne są wszelkie mikroelementy i witaminy, a tych należy szukać w owocach i warzywach. Te naturalne produkty można ze sobą łączyć w bajeczne i zdrowe koktajle. Istotne jest wybranie składników w taki sposób, by ich prozdrowotne właściwości połączyć w niepowtarzalnym smaku.

Cały owoc, czy sok owocowy do smoothie?

Koktajl lub smoothie z owoców to doskonała propozycja pysznego deseru. Można go zrobić ze zmiksowanych owoców lub na bazie soku. Lepszą dla zdrowia jest pierwsza opcja, gdyż w rozdrobnionym owocu znajduje się całe jego bogactwo, a w soku zazwyczaj jest to wartość pomniejszona. 

Koktajle z całymi owocami zamiast soku, mają większą ilość witamin i są w stanie zmniejszyć kalorie pochodzące z cukru. Warto też pamiętać, że cukier owocowy można zneutralizować dodaniem warzywa z dodatkową porcją błonnika. Marchewka będzie tu doskonałym przykładem – nie wpłynie na słodki smak, a zagwarantuje zbawienne działanie.

Dodatki do zdrowego smoothie

Otręby, płatki owsiane, nasiona chia również zwiększają poziom błonnika w napoju, a jednocześnie podnoszą walory smakowe. Skomponować można również smoothie z mniej słodkich owoców, a efekt udoskonali łyżka miodu lub syropu klonowego.

Aby zwiększyć spożycie kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego, należy dodać jedną łyżkę mielonego lnu, łyżeczkę oleju lnianego lub nasion konopi. Dodatkowa łyżka masła migdałowego lub orzechowego jest jak najbardziej wskazana. Z owoców bogatych w zdrowe tłuszcze wyróżnić można awokado, które przyczynia się do polepszenia pracy serca, a także ma wysokie walory smakowe.

Smoothie lub koktajl owocowy – z czego zrobić bazę?

Bazą w koktajlu może być wiele produktów, a na szczególną uwagę zasługują te, które zawierają duże ilości białka. Przykładem może być szklanka mleka zwykłego, jogurtu naturalnego. Dobrym pomysłem na pożywną bazę w koktajlu, choć z mniejszą ilością białka będzie mleko migdałowe, sojowe, a także kokosowe.

Do owoców dobrze pasują różne warzywa. Poza wspomnianą wyżej marchewką, w koktajlu można umieścić jarmuż lub szpinak. Zielone liście warzyw zawierają wiele zdrowych składników, a jednocześnie gwarantują zróżnicowany i pełny aromat oraz pyszny smak takiego napoju.

Może spodobać Ci się również:

photo 1562591970 254bc62245c0cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidM3wxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwzN3x8dHJhbnNwb3J0JTIwc3BhY2VycyUyMHBsYXN0aWN8ZW58MXwwfHx8MTcwNDY0OTU3OHwwixlibrb 4.0.3q80w1080

Co można zrobić z tworzywa sztucznego? Jakie metody pozwalają na obróbkę tworzyw sztucznych?

1 stycznia 2024

Tworzywa sztuczne to określenie, które z pewnością zna każdy z nas. Każdego dnia korzystamy z urządzeń bądź innych rzeczy, w których skład wchodzą właśnie tworzywa sztuczne. Jednak co tak naprawdę…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady