Kawa z palarni kawy i cascara, czyli jak wykorzystać pozorny „odpad” ze skórek ziaren kawowca?
Wydawałoby się, że z rośliny kawowca można właściwie tylko pozyskać ziarna na aromatyczną czarną kawę. Jednak matka natura jest szczodra, a człowiek obdarzony smakiem i kreatywnością. W ten sposób łącząc jedno z drugim wymyślono sposób na spożytkowanie tego co otula ziarnko kawy na stworzenie równie wyjątkowego napoju – cascary.
Cascara, inaczej skórka, czyli zewnętrzna warstwa ziarna kawowca, która jest oddzielana na jednym z etapów tworzenia kawy. Z pozyskanego suszu możemy otrzymać aromatyczny gorący napój, który pochodzi od kawy, ale ma wiele wspólnego z herbatą i smakuje wyjątkowo. Tak, jak aromatyczna i różnorodna w smakach prawdziwa kawa z dobrej palarni kawy, tak cascara zyskuje coraz więcej zwolenników.
Jak wykorzystać susz z owoców kawowca?
Z ziaren wyselekcjonowanych przez wybranych plantatorów powstaje niebiańska kawa speciality, czarny, aromatyczny napój, bez którego wiele osób nie umie żyć. Ci sami plantatorzy nie marnują nic i z niepozornej skórki z owocu kawowca tworzą susz dający szereg możliwości. Może on służyć do uzupełnienia kompostu, jak również można z niego przyrządzić wyśmienity napar na zimno i ciepło.
Często przez swój smak oraz wygląd cascara jest nazywana herbatą z wiśni kawowca. Napój z cascary jest pełen smaków owoców wiśni, suszonych śliwek, znajdziemy w niej również posmak jabłka, czy porzeczki. Doskonały smak uzupełnia delikatna kwasowość owocowa i intensywny głęboki aromat.
Właściwości cascary i korzyści ze spożywania
Cascara bogata jest w przeciwutleniacze, co czyni ją niezwykle zdrową substancją. Pijąc napar z cascary zyskujemy na odporności i możemy zapobiec wielu chorobom. Kawa zawiera kofeinę, więc jej nadmiar może zaszkodzić. W przypadku cascary kofeina stanowi mały procent zawartości w przygotowanym naparze. Doskonała kawa speciality daje energię na cały dzień, ale w ciągu dnia można skosztować łagodniejszej cascary.
Cascara ma również działanie oczyszczające i wspomaga trawienie, jest również doskonałą substancją gojącą podrażnioną błonę śluzową żołądka. I choć dla kawosza, cascara może być urozmaiceniem, to dla kochających herbatę jest doskonałą zdrową alternatywą.
Kawa i cascara – gdzie szukać idealnych produktów?
Susz z owoców kawowca, jak również ziarna kawowca najlepiej jest pozyskać źródeł szanujących najwyższą jakość produktu. Ponieważ cascara nie jest jeszcze zbyt popularna w Europie, to miejsc jej zdobycia jest niewiele. W przypadku kawy o bogatym smaku i aromacie warto sięgnąć po ofertę małej palarni kawy oferującej wiele rodzajów doskonałych ziaren.
Może spodobać Ci się również:
Dzięki radiografii cyfrowej obrazy są przechowywane jako pliki komputerowe, które można przenosić w celu szybkiego i łatwego przeglądania na dowolnym ekranie komputera, tabletu, a nawet smartfona z możliwością powiększania i…
Czytaj więcej