niedziela, 07 grudnia 2025r.

Kawa z palarni kawy i cascara, czyli jak wykorzystać pozorny „odpad” ze skórek ziaren kawowca?

unnamed file 1

Wydawałoby się, że z rośliny kawowca można właściwie tylko pozyskać ziarna na aromatyczną czarną kawę. Jednak matka natura jest szczodra, a człowiek obdarzony smakiem i kreatywnością. W ten sposób łącząc jedno z drugim wymyślono sposób na spożytkowanie tego co otula ziarnko kawy na stworzenie równie wyjątkowego napoju – cascary.

Cascara, inaczej skórka, czyli zewnętrzna warstwa ziarna kawowca, która jest oddzielana na jednym z etapów tworzenia kawy. Z pozyskanego suszu możemy otrzymać aromatyczny gorący napój, który pochodzi od kawy, ale ma wiele wspólnego z herbatą i smakuje wyjątkowo. Tak, jak aromatyczna i różnorodna w smakach prawdziwa kawa z dobrej palarni kawy, tak cascara zyskuje coraz więcej zwolenników. 

Jak wykorzystać susz z owoców kawowca?

Z ziaren wyselekcjonowanych przez wybranych plantatorów powstaje niebiańska kawa speciality, czarny, aromatyczny napój, bez którego wiele osób nie umie żyć. Ci sami plantatorzy nie marnują nic i z niepozornej skórki z owocu kawowca tworzą susz dający szereg możliwości. Może on służyć do uzupełnienia kompostu, jak również można z niego przyrządzić wyśmienity napar na zimno i ciepło.

Często przez swój smak oraz wygląd cascara jest nazywana herbatą z wiśni kawowca. Napój z cascary jest pełen smaków owoców wiśni, suszonych śliwek, znajdziemy w niej również posmak jabłka, czy porzeczki. Doskonały smak uzupełnia delikatna kwasowość owocowa i intensywny głęboki aromat.

Właściwości cascary i korzyści ze spożywania 

Cascara bogata jest w przeciwutleniacze, co czyni ją niezwykle zdrową substancją. Pijąc napar z cascary zyskujemy na odporności i możemy zapobiec wielu chorobom. Kawa zawiera kofeinę, więc jej nadmiar może zaszkodzić. W przypadku cascary kofeina stanowi mały procent zawartości w przygotowanym naparze. Doskonała kawa speciality daje energię na cały dzień, ale w ciągu dnia można skosztować łagodniejszej cascary.

Cascara ma również działanie oczyszczające i wspomaga trawienie, jest również doskonałą substancją gojącą podrażnioną błonę śluzową żołądka. I choć dla kawosza, cascara  może być urozmaiceniem, to dla kochających herbatę jest doskonałą zdrową alternatywą.

Kawa i cascara – gdzie szukać idealnych produktów?

Susz z owoców kawowca, jak również ziarna kawowca najlepiej jest pozyskać źródeł szanujących najwyższą jakość produktu. Ponieważ cascara nie jest jeszcze zbyt popularna w Europie, to miejsc jej zdobycia jest niewiele. W przypadku kawy o bogatym smaku i aromacie warto sięgnąć po ofertę małej palarni kawy oferującej wiele rodzajów doskonałych ziaren.

Może spodobać Ci się również:

photo 1584797265220 50dffab120d2ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Praca za granicą – gdzie najlepiej? Czy praca w Niemczech to dobry pomysł?

1 kwietnia 2022

Znalezienie dobrej pracy za granicą zazwyczaj nie jest trudne. Wyjeżdżając poza granice naszego kraju zawsze, możemy liczyć na lepsze zarobki. Co więcej, często warunki pracy także są znacznie lepsze, a…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady