Jak zrobić calzone? Sprawdzamy przepisy na tę popularną potrawę
Kształt pizzy zna chyba każdy z nas. Nawet jak ktoś nie przepada za tą potrawą wie, że najczęściej występuje ona w formie cienkiego placka o szerszych, bardziej przypieczonych brzegach z licznymi dodatkami na wierzchu. To jednak niejedyna forma podania potrawy, ponieważ występuje również wariant Calzone, który także został zatwierdzony jako rodzaj pizzy. W jaki sposób można go przygotować?
Przygotowanie ciasta jest stosunkowo proste
Przed rozpoczęciem wyrabiania składników, warto rozpuścić drożdże w odrobinie ciepłej wody. Wystarczy wsypać je do szklanki i zalać odrobiną cieczy z łyżeczką mąki, a następnie dobrze wymieszać. Rozwór odstawiamy na kilka minut, aż grzyby zaczną pracować. W międzyczasie możemy przygotować naczynie, do którego wsypujemy mąkę i szczyptę soli.
Po chwili wlewamy drożdże do naczynia i dodajemy wody w odpowiedniej proporcji z mąką. Następnie wszystkie składniki dokładnie łączymy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta. Powinno mieć ono jednolitą strukturę i sprężystość, co będzie znaczyć, że zostało ono właściwie wyrobione. Następnie pozostawiamy je w naczyniu pod przykryciem aż urośnie.
Teraz możemy przygotować farsz
Calzone bardzo często przygotowuje się w dwóch wersjach: warzywnej lub mięsnej. W pierwszym przypadku musimy pokroić wszystkie składniki w dobrą kostkę. Cebulę oraz paprykę możemy zeszklić na patelni, przez co będą dużo smaczniejsze. Przed nakładaniem składników musimy również przygotować sos pomidorowy, który wzbogaci smak warzyw.
W wariancie mięsnym pizza z krakowskich Bronowic często zawiera mielonkę, którą wcześniej musimy usmażyć na patelni. Na samym początku siekamy cebulę i rzucamy ją na rozgrzany olej. Po lekkim zarumienieniu wykładamy wcześniej przygotowane mięso i przyprawy. Smażymy całość przez 15-20 minut, a później czekamy aż mięso częściowo ostygnie.
W jaki sposób przygotowujemy Calzone?
Na początku musimy rozwałkować ciasto i przygotować placek o odpowiedniej grubości. Możemy to zrobić ręcznie lub z pomocą wałka. Następnie przechodzimy do wykładania farszu, pamiętając, by robić to tylko na jednej połówce spodu do pizzy. Jako pierwszy składnik wykładamy sos pomidorowy, następnie warzywa lub mięso i całość posypujemy startym serem.
Gdy farsz będzie już na cieście, możemy przykryć go czystą połówką ciasta i dokładnie zlepić je na brzegach. Niektórzy zalecają jeszcze posmarowanie pizzy calzone jajkiem z zewnątrz, dzięki czemu pizza będzie mieć piękny złotawy kolor. Później możemy wkładać ciasto do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut lub do momentu upieczenia potrawy.
Może spodobać Ci się również:
W dzisiejszych czasach coraz większą wagę przykładamy do tego, jak odpowiednie żywienie może wpłynąć na osiągi sportowca. Zwracamy uwagę na fakt, że nie tylko właściwie dobrany trening ma kluczowe znaczenie.…
Czytaj więcej