Jak zrobić calzone? Sprawdzamy przepisy na tę popularną potrawę
Kształt pizzy zna chyba każdy z nas. Nawet jak ktoś nie przepada za tą potrawą wie, że najczęściej występuje ona w formie cienkiego placka o szerszych, bardziej przypieczonych brzegach z licznymi dodatkami na wierzchu. To jednak niejedyna forma podania potrawy, ponieważ występuje również wariant Calzone, który także został zatwierdzony jako rodzaj pizzy. W jaki sposób można go przygotować?
Przygotowanie ciasta jest stosunkowo proste
Przed rozpoczęciem wyrabiania składników, warto rozpuścić drożdże w odrobinie ciepłej wody. Wystarczy wsypać je do szklanki i zalać odrobiną cieczy z łyżeczką mąki, a następnie dobrze wymieszać. Rozwór odstawiamy na kilka minut, aż grzyby zaczną pracować. W międzyczasie możemy przygotować naczynie, do którego wsypujemy mąkę i szczyptę soli.
Po chwili wlewamy drożdże do naczynia i dodajemy wody w odpowiedniej proporcji z mąką. Następnie wszystkie składniki dokładnie łączymy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta. Powinno mieć ono jednolitą strukturę i sprężystość, co będzie znaczyć, że zostało ono właściwie wyrobione. Następnie pozostawiamy je w naczyniu pod przykryciem aż urośnie.
Teraz możemy przygotować farsz
Calzone bardzo często przygotowuje się w dwóch wersjach: warzywnej lub mięsnej. W pierwszym przypadku musimy pokroić wszystkie składniki w dobrą kostkę. Cebulę oraz paprykę możemy zeszklić na patelni, przez co będą dużo smaczniejsze. Przed nakładaniem składników musimy również przygotować sos pomidorowy, który wzbogaci smak warzyw.
W wariancie mięsnym pizza z krakowskich Bronowic często zawiera mielonkę, którą wcześniej musimy usmażyć na patelni. Na samym początku siekamy cebulę i rzucamy ją na rozgrzany olej. Po lekkim zarumienieniu wykładamy wcześniej przygotowane mięso i przyprawy. Smażymy całość przez 15-20 minut, a później czekamy aż mięso częściowo ostygnie.
W jaki sposób przygotowujemy Calzone?
Na początku musimy rozwałkować ciasto i przygotować placek o odpowiedniej grubości. Możemy to zrobić ręcznie lub z pomocą wałka. Następnie przechodzimy do wykładania farszu, pamiętając, by robić to tylko na jednej połówce spodu do pizzy. Jako pierwszy składnik wykładamy sos pomidorowy, następnie warzywa lub mięso i całość posypujemy startym serem.
Gdy farsz będzie już na cieście, możemy przykryć go czystą połówką ciasta i dokładnie zlepić je na brzegach. Niektórzy zalecają jeszcze posmarowanie pizzy calzone jajkiem z zewnątrz, dzięki czemu pizza będzie mieć piękny złotawy kolor. Później możemy wkładać ciasto do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut lub do momentu upieczenia potrawy.
Może spodobać Ci się również:
Niewłaściwa higiena oraz dieta bogata w słodycze może przyczynić się do problemów z zębami. Przy większości ubytków wystarczy usunąć zmienioną chorobowo tkankę i zastąpić ją plombą. W niektórych przypadkach bakterie…
Czytaj więcej