Pizza domowa – co dodać, by zachować jej oryginalny smak?
Każdy zna idealny smak pizzy prosto z lokalu. Nie zawsze jednak mamy ochotę, by zamówić potrawę w pizzerii. Na szczęście możemy ją z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu, jeśli tylko dysponujemy standardowym piekarnikiem. Choć technika przygotowania ciasta jest dosyć prosta, warto znać kilka trików, które sprawią, że potrawa będzie jeszcze smaczniejsza…
Jak przygotować ciasto na pizzę?
Najczęściej wyrabia się je z mąki pszennej oraz wody w mniej więcej równych proporcjach. Do tego dochodzą drożdże, które odpowiadają za późniejszy wzrost ciasta. Nie należy zapominać również o soli oraz łyżki oliwy z oliwek, która pomoże spoić składniki ze sobą.
Przed mieszaniem ciasta dobrze jest rozpuścić drożdże w letniej wodzie z kilkoma łyżkami mąki. Po zostawieniu roztworu na kilka minut grzyby ulegną aktywacji, przez co ciasto będzie później szybciej rosło. Należy też pamiętać, by wyrabiać je tylko raz – po odstawieniu nie robimy tego ponownie, tylko dzielimy ciasto na kawałki i formujemy placki na pizzę.
Jakie dodatki możemy zastosować?
W pierwszej kolejności na wierzchu potrawy najczęściej ląduje sos pomidorowy. To dodatek, który nadaje pizzy odpowiedniego aromatu i spaja ciasto z pozostałymi składnikami. Wyżej najczęściej układa się dodatki mięsne lub warzywa w wersji wegetariańskiej. Najlepiej, gdy będą one dość drobno pokrojone, co przyspieszy obróbkę termiczną w piekarniku.
Na samą górę zwykle dodaje się starty ser oraz zioła i inne przyprawy. W niektórych wariantach wykorzystuje się również cebulę oraz pieczarki, które najlepiej lekko podsmażyć przed wyłożeniem na ciasto. Tak przygotowaną potrawę możemy upiec w piekarniku.
Jak przygotować idealnie chrupiące ciasto?
Wyspecjalizowane lokale mają znacznie dogodniejsze warunki do pracy. Pizza na krakowskich Bronowicach jest przykładowo wypiekana w profesjonalnym piecu, gdzie temperatura dochodzić może nawet do 500 stopni. W takich warunkach znacznie szybciej można przygotować idealnie chrupiące ciasto.
Nie oznacza to jednak, że w piekarniku zadanie będzie nieosiągalne. Tutaj trzeba jednak liczyć się z koniecznością dłuższej obróbki pizzy. Jeśli chcemy zyskać idealnie chrupki spód, powinniśmy również ograniczyć ilość składników zawierających wodę do minimum. Może ona rozmiękczyć spód i znacznie wydłużyć proces pieczenia ciasta. Przed jego włożeniem do piekarnika powinniśmy też rozgrzać go do maksymalnej temperatury i wyjąć wszystkie dodatkowe elementy na zewnątrz.
Może spodobać Ci się również:
Szelki bezpieczeństwa to bardzo ważny element ochrony osób pracujących na wysokościach. Taka forma zabezpieczenia chroni pracownika przed upadkiem, co ma ogromny wpływ na zdrowie, a nawet życie osoby zatrudnionej. Jak…
Czytaj więcej