Pizza – pyszna i zdrowa, czyli wszystko, co warto o niej wiedzieć
Większości ludzi nie trzeba tłumaczyć czym jest pizza, ani tego że jest po prostu daniem idealnym. Praktycznie każdy choć raz spróbował tego włoskiego dania, które podbiło w szybkim czasie świat. Pizza wywodzi się z Neapolu, a jej tradycyjna odmiana to Margherita, która objęta jest certyfikatem TSG, jako oryginalna potrawa włoska.
Pizzę można zjeść w domu, bądź w jednej z tysięcy mniejszych, czy większych restauracji. Jest tak powszechna, że w naszym kraju staje się powoli tradycyjnym daniem serwowanym nawet wśród dań kuchni polskiej. Aby skosztować jej pysznych odmian warto wiedzieć gdzie jest odpowiednia pizzeria. Kraków to miasto, które oferuje doskonałe i oryginalne wersje pizzy.
Jak to się zaczęło, czy pizza i królowa Małgorzata
Pizza nie jest wynalazkiem włoskim. Drożdżowy placek z dodatkami spożywany był już w starożytności w Basenie Morza śródziemnego. Jednakże to właśnie Włosi z Neapolu rozpropagowali ją na cały świat. Dzięki piekarzom, którzy w XIX wieku zaserwowali pizzę wizytującej Neapol parze królewskiej danie to weszło do kanonu tradycyjnych włoskich potraw.
Królowa Małgorzata zachwycona serwowaną pizzą z pomidorami, bazylią i mozzarellą, czyli włoskimi barwami flagi oddała tej najbardziej klasycznej odmianie swoje imię. Tak powstałą Margherita lub inaczej zwana pizza neapolitańska. Bez tej klasycznej wersji nie może funkcjonować w czasach obecnych żadna szanująca się pizzeria.
Dodatki do pizzy, czyli jak skomponować własne danie?
Nie ma chyba takiego składnika, który nie pasowałby jako dodatek położony na kruche, drożdżowe ciasto. Pizza to nieograniczone pole do popisu dla wielu smakoszy, a jedyne co może ograniczać to własna wyobraźnia. Pizza może być na słodko z dodatkami owoców lub słono z mięsem, czy owocami morza, niezależnie od tego co wybierzemy placek drożdżowy musi być tu podstawą.
Tradycyjna odmiana pizzy nadal jest jedną z najchętniej wybieranych wersji, ale równie często wybieramy pizzę dopasowując jej skład do indywidualnego smaku. Hawajska z ananasem, pikantna peperoni, czy wiejska z kiełbasą – to dzisiejsze warianty stanowiące o szerokich możliwościach komponowania pizzy.
Sos do pizzy, jako niezbędny element całości
Pewne jest, że pizza bez odpowiednio dobranego sosu traci połowę swoich walorów smakowych. Niezależnie, czy tworzymy słoną, czy słodką odmianę sos musi być. Może być owocowy, a nawet czekoladowy lub tradycyjny pomidorowy. Często wybieramy pizzę z sosem śmietanowym lub czosnkowym i to jest kwintesencja możliwości kompozycyjnych.
Może spodobać Ci się również:
Codziennie spotykamy się z różnymi sytuacjami związanymi z prawem. W wielu z nich nie potrzebujemy pomocy specjalisty, aby prawidłowo interpretować i wypełniać reguły ustanowione przez prawo. Jednak zdarzają się sytuacje,…
Czytaj więcej