Skąd pochodzi pizza? Pizza jak z pizzerii
Pizza to niewątpliwie jedno z ulubionych dań współczesnego społeczeństwa. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej nawet tygodnia, inni wolą zostawić sobie tę przyjemność na specjalne okazje. Jedno jest jednak pewne – życie bez tego placka z dodatkami byłoby nudne i pozbawione smaku. Skąd zatem pochodzi to niezwykłe danie? Czy Włosi są jego prawdziwymi „wynalazcami”? Właśnie na te pytania odpowiadamy poniżej.
Czy pizza pochodzi z Włoch?
Jest to powszechne przekonanie, jednak okazuje się, że początki tego dania sięgają starożytnej Grecji. To właśnie tam popularne były placki plangutos, podawane z najróżniejszymi dodatkami. Włosi mieli nieco inny wkład w całą historię. To oni jako pierwsi użyli określenia pizza, a stało się to prawdopodobnie już w średniowieczu. Z kolei pierwsza pizzeriapowstała w Neapolu w 1830 roku i funkcjonuje do dziś.
Zapewne każdy wielbiciel pizzy chociaż raz w życiu spróbował najpopularniejszego wariantu tego dania, czyli margherity. Powstała ona prawdopodobnie w 1889 roku. Skąd taka nazwa? Nawiązuje do imienia małżonki króla Umberto – Małgorzaty. Natomiast znajdujące się na niej składniki mają symbolizować kolory flagi Włoch – mozzarella, sos pomidorowy i pasta z bazylii.
Skąd pizza wzięła się w Polsce?
Polacy uwielbiają to danie, o czym świadczy ogromna ilość miejsc, w których oferowana jest między innymi pizza na wynos w każdym mieście. Co więcej, przebywając na wycieczce w takim mieście jak Kraków,istnieje spore prawdopodobieństwo, że zamiast tradycyjnego, polskiego jedzenia wybierzemy się do klimatycznej włoskiej pizzerii. Przysmak ten pojawił się w naszym kraju w XVI wieku razem z dworem królowej Bony. Zaserwowano ją na weselu królowej i króla Zygmunta Starego jako placek z dodatkiem sera, mięsa i ziół. Od tego czasu pizza regularnie gości na naszych stołach.
Współcześnie
Pizza jest daniem szczególnie popularnym w krajach basenu Morza Śródziemnego. Na świecie możemy spotkać wiele podobnych potraw, które niejednokrotnie błędnie są określane nazwą włoskiego placka z dodatkami. Aby temu zapobiec, neapolitańscy restauratorzy w 1984 roku założyli stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy w celu ujednolicenia tego określenia. Powinna mieć ona 35 cm średnicy i 30 mm grubości. Piec powinno się ją w piecu opalanym drewnem zaledwie przez półtorej minuty. Dzięki takim wytycznym możemy określić, czy pizza na wynos, którą zamówiliśmy, lub ta, którą serwuje nasza ulubiona pizzeria, jest prawdziwym włoskim daniem. Tradycyjna receptura oraz ujednolicone standardy wypieku pozwalają również cieszyć się najlepszym smakiem w każdym zakątku świata – od Neapolu aż po polski Kraków.
Może spodobać Ci się również:
Tynkowanie pomaga zabezpieczyć mieszkanie z zewnątrz przed szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi Najgroźniejsza jest wilgoć, która przedostając się do ścian może po dłuższym czasie znacznie obniżyć ich właściwości. Dlatego właśnie szczelna powłoka…
Czytaj więcej