Sok z owoców leśnych – idealna porcja zdrowia
Jagody, maliny, jeżyny – to leśne owoce, w których bogactwo mikroelementów jest wyjątkowo duże. Największym atutem ich jest to, że są zbierane w lesie, na łonie dzikiej natury i nie pochodzą z upraw. W rezultacie to zdrowe rośliny, bez dodatku nawozów sztucznych i chemicznych oprysków.
Owoce leśne są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale również niezwykle prozdrowotne. Już od wielu wieków są one wykorzystywane w medycynie. Ich właściwości sprawiają, że każdy dbający o swoje zdrowie często sięga po sok z owoców leśnych, herbatę z ich dodatkiem, czy rozgrzewające syropy. Są też idealne do robienia fantastycznego smoothie z owoców leśnych.
Malina naturalna, leśna i ogrodowa – co je różni?
Wydawałoby się, że maliny w każdym środowisku są takie same pod względem zawartych w nich substancji. Jednakże między maliną ogrodową, a leśną różnice są znaczne. Maliny leśne zawierają więcej cukru, niż ogrodowe, a jednocześnie są bogatsze w składniki lecznicze.
Z suszu malinowego można zrobić napar, który może być podawany podczas przeziębienia, w razie gorączki. Malina leśna obniża temperaturę oraz wywołuje poty. Z kolei liście malin można zaparzyć i stosować na biegunkę. Warto pamiętać, że sok z malin leśnych powinien być w każdej spiżarni przez cały rok.
Jeżyny, czyli czarne maliny, jak wiele jest w nich zdrowia?
Jeżyny zna chyba każdy, kto ma problemy z układem trawiennym. Są to owoce rosnące dziko na obrzeżach lasów, a nawet parków. Sok z jeżyn pomaga uregulować całą gospodarkę jelitową i pomaga na utrzymanie w dobrym stanie flory bakteryjnej.
Kolor jeżyn zależy od odmiany. Jeżyny czarne zawierają potas, fosfor, wapń, a także dużo magnezu. Mają doskonałe działanie w utrzymaniu w dobrym stanie układu nerwowego i krwionośnego. To samo dotyczy drugiej odmiany jeżyn, czyli tych o fioletowej barwie.
Czarne jagody – idealne na diecie, jako sok i jako smoothie
Jagody do smoothie, sok jagodowy oraz świeże jagody to wyjątkowe owoce leśne. W każdej postaci dają organizmowi mnóstwo zdrowych mikroelementów i niewątpliwie niepowtarzalne doznania smakowe. Przede wszystkim bogactwo sodu, miedzi i fosforu sprawia, że jedna szklanka smoothie jagodowego dziennie uzupełnia nawet poważne niedobory.
Do tego można wymienić witaminę B2, PP oraz C. A to co może przyciągnąć do nich człowieka na diecie to nie tylko niska zawartość cukru, ale również właściwości obniżające go we krwi. Jak wszystkie owoce leśne, jagody są niezwykle zdrowe. Warto nazbierać ich latem i zamrozić. Takie porcje witamin i innych substancji będą jak znalazł, na zimę.
Może spodobać Ci się również:
Restauracje w hotelach zyskały na popularności jako wszechstronne miejsca, które doskonale sprawdzają się zarówno na rodzinne obiady, jak i biznesowe kolacje oraz różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Ich rosnące znaczenie wynika…
Czytaj więcej