Pizza – ile piec ciasto, by zyskać chrupiącą skórkę?

Przygotowanie idealnej pizzy nie jest trudnym zadaniem, jednak trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim musimy zachować odpowiednie proporcje składników ciasta i rozsądnie wybierać dodatki na wierzch. Co należy jednak zrobić, by uzyskać idealnie chrupiącą skórkę jak z krakowskiej pizzerii? Wyjaśnimy to w dzisiejszym artykule…
Odpowiednie wyrobienie ciasta to podstawa
Ciasto na pizzę składa się z kilku podstawowych składników. Najważniejszymi z nich są mąka pszenna, najlepiej typu 00 oraz woda. To od ich proporcji zależy właściwa konsystencja ciasta. Do jego wyrośnięcia będziemy również potrzebować drożdży oraz łyżki oliwy z oliwek.
Przed połączeniem składników, pokruszone drożdże warto wymieszać z odrobiną letniej wody i kilkoma łyżkami mąki. Po chwili grzyby ulegną aktywacji, a my możemy przejść do mieszania wszystkich składników. Najlepiej robić to w większej misce, gdzie będziemy mieli wystarczająco miejsca na dokładne połączenie zawartości. Ugniatamy ciasto do osiągnięcia jednolitej konsystencji, następnie odkładamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Co dodać na pizzę?
Każdy renomowany lokal np. pizzeria w Krakowie na Nowej Hucie wie, że najlepszy smak osiąga się nie przez ilość, lecz jakość składników. Dlatego przed przystąpieniem do dekorowania ciasta, warto zastanowić się, czy wykorzystane produkty spożywcze nie obciążą zbytnio naszej potrawy. Co ciekawe ich nadmiar może również negatywnie wpłynąć na konsystencję i chrupkość ciasta.
Jeśli chcemy uzyskać pizzę jak z pizzerii, powinniśmy ograniczyć ilość produktów zawierających wodę. Mowa tu między innymi o warzywach, które mogą podczas pieczenia znacznie zmiękczyć ciasto i przez to zmienią jego konsystencję. Nadmierna ilość składników może również znacznie wydłużyć czas obróbki termicznej potrawy.
Piecz pizzę z głową!
Przed rozpoczęciem pieczenia, powinniśmy rozgrzać nasz piekarnik do maksymalnej temperatury. W ten sposób przyspieszymy cały proces i sprawimy, że przygotowana pizza będzie smaczna i chrupiąca. Do pieczenia ciasta najlepiej wykorzystać kamień szamotowy, choć zwykła blacha również doskonale się sprawdzi.
Potrawę wsadzamy do piekarnika na około 15 minut. W tym czasie ciasto powinno idealnie się zarumienić i pokryć charakterystyczną chrupiącą skórką. Jeśli nie zobaczymy takiego efektu, możemy wydłużyć czas obróbki pizzy o kilka dodatkowych minut. W ten sposób zyskamy pewność, że potrawa została odpowiednio przygotowana.
Może spodobać Ci się również:
Chirurgia stomatologiczna jest jedną z najważniejszych dziedzin stomatologii, zajmującą się leczeniem skomplikowanych przypadków w obrębie jamy ustnej, których nie można rozwiązać za pomocą standardowych metod. Chirurg stomatolog to specjalista, który…
Czytaj więcej